splošno

Kako lahko nekaj prodate s čim manj dela?

komisijska prodaja

Če želite od prodaje starega predmeta vsaj malo zaslužiti, prav tako pa se vam ne da prevč ukvarjati s samim procesom prodaje, potem je komisijska prodaja točno to, kar iščete. To je še kar star princip pri katerem mi kot bivši lastniki blaga prinesemo karkoli pač imamo, na primer rabljena oblačila, k primernemu trgovcu. Preden sploh lahko steče komisijska prodaja prodajalec oceni vrednost blaga, ki smo ga prinesli na prodaj in ima tudi pravico zavrniti katerega izmed kosov, če bi se mu zdelo, da ne bi šel v prodajo in bi le delal gnečo na policah. Po tem mora tisti, ki ureja to, kako poteka komisijska prodaja urediti ceno, po kateri se bodo rabljena oblačila, ki smo jih prinesli prodajalki v trgovini in koliko denarja bomo za to dobili. Tu pa se komisijska prodaja začne razlikovati od drugih načinov prodaje blaga nekomu, ki se ukvarja s preprodajo. Prodajalec oblačil od nas namreč ne odkupi.

Bistvo, ki ga zajema komisijska prodaja je to, da je prodajalec odgovoren samo za predajo oblačil naslednjemu imetniku po določeni ceni prodaje, mi nato od denarja, ki je bil zaslužen zaradi prodaje plačamo trgovcu provizijo za izvedbo prodaje in poberemo kasneje, po prodaji, dejansko denarno vrednost.

Če primer predstavimo na realnem primeru lahko mi prinesemo rabljena oblačila v primerno trgovino, kjer se trgovec odloči za dve srajci in plašč, zavrne pa staro majico, saj ima že veliko takih kosov. Kasneje pa mi pridemo nazaj do trgovine, dobimo poročilo o sami prodaji, recimo da se je prodal plašč in od tega nekaj zaslužimo. Seveda dandanes lahko prodaja v kateri so vključena rabljena oblačila izgleda tudi bolj kot odkup, vendar je v tem primeru popolnoma vseeno, rabljena oblačila so vseeno dobila nov topel dom, kjer so zaželena in nošena.